ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΒΑΘΜΙΔΑ-ΤΑΞΗ: Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ: 2η από 3 ώρες
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
1. Οι μαθητές να εκφράζουν το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της χριστιανικής αγάπης ως ενωτικού παράγοντα μεταξύ των δύο φύλων.
2. Να διατυπώνουν επιχειρήματα υπέρ της ισότιμης θέσης της γυναίκας στο κοινωνικό πλαίσιο, εντοπίζοντας στην ορθόδοξη διδασκαλία και παράδοση στοιχεία που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και την ισοτιμία της με τον άνδρα.
3. Να αναγνωρίζουν την ισότητα όλων των ανθρώπων που είμαστε πλασμένοι από τον ίδιο δημιουργό
ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ: Επικαιροποίηση κεμένου
Ο καθηγητής προβάλλει στον προτζέκτορα ένα επίκαιρο κείμενο με τη γυναικοκτονία μιας γυναίκας από τον σύζυγό της. Οι μαθητές καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους για το περιστατικό αυτό.
(Έρχονται σε πρώτη επαφή απέναντι σε φαινόμενα μη ισότιμης αντιμετώπισης της γυναίκας)
Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: «Η ένταση των τραυμάτων της είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται ότι υπήρχε ιδιαίτερο μίσος» |
Η Γεωργία δολοφονήθηκε με πολύ βίαιο και βάναυσο τρόπο. Η ένταση των τραυμάτων της είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται ότι υπήρχε ιδιαίτερο μίσος. Είχαμε ακόμα και την καταστροφή του αυχενικού σπονδύλου», ανέφερε η Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος της οικογένειας της 40χρονης. |
ΤΑ ΝΕΑ, Κυριακή 25/2/2024 |
ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ: Βάζω τίτλους σε εικόνες
Οι μαθητές-τριες χωρισμένοι σε ομάδες, καλούνται να δώσουν έναν τίτλο σε διάφορες φωτογραφίες που υπάρχουν στο φ.ε. δικαιολογώντας την επιλογή τους και το ανακοινώνουν στην ολομέλεια . Το περιεχόμενό τους σχετίζεται με περιστατικά διάκρισης και καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών. Με αυτήν την τεχνική αρχίζουν να συνδέουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με το κείμενο περί δημιουργίας του ανθρώπου και περί ισότητας των δυο φύλλων, κάνοντας σκέψεις κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί οι καταστάσεις.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ: Επεξεργασία βιβλικών κειμένων με ερωτήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες
Δίνεται φ.ε. στο οποίο οι μαθητές καλούνται μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσουν να αναπτύξουν την κριτική ικανότητά τους.
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ: Συζήτηση ανοιχτής γυάλας
Με βάση όσα επεξεργάστηκαν στο μάθημα αλλά και τη γνώση που οι μαθητές/τριες παίρνουν μέρος σε δραστηριότητα συζήτησης «ανοιχτής γυάλας» με θέμα: «Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή- σύγκριση με τον άντρα».
Στο κέντρο της αίθουσας τοποθετείται η «γυάλα», δηλαδή 4-5 καρέκλες σε ένα εσωτερικό κύκλο, ενώ οι υπόλοιπες καρέκλες είναι τοποθετημένες σε ομόκεντρους κύκλους έξω από αυτήν. Κάποιοι/ες συμμετέχοντες και συμμετέχουσες κάθονται μέσα στη γυάλα, ορίζουν το συντονιστή ή τη συντονίστρια και συζητούν για την ισότιμη αντιμετώπιση του άνδρα και της γυναίκας και την άρση της σχετικής εις βάρος της γυναίκας αδικίας. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κάθονται στις καρέκλες έξω από αυτήν, παρακολουθούν τη συζήτηση και κρατούν σημειώσεις. Μία καρέκλα είναι πάντα κενή και κάποιο μέλος του κοινού μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να καθίσει σε αυτήν και να ενταχθεί στη συζήτηση της γυάλας ή ταυτόχρονα άλλο μέλος να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη γυάλα και να λάβει τη θέση του ένα μέλος από το κοινό ή μέλος του κοινού να ζητήσει τη θέση κάποιου/ας μέσα στη «γυάλα». Η συζήτηση συνεχίζεται με την πλειονότητα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη γυάλα. Όταν τελειώσει ο χρόνος ο/η συντονιστής/στρια συνοψίζει τη συζήτηση. Η τεχνική της «Συζήτηση ανοιχτής γυάλας», μπορεί να λειτουργεί και ως ανατροφοδότηση
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1
Χωριστείτε σε δυάδες και προσπαθήστε να βρείτε έναν τίτλο που ταιριάζει στις παρακάτω φωτογραφίες. Ανακοινώστε στην ολομέλεια αιτιολογώντας την επιλογή σας.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2
Ο ΘΕΟΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει · κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της θάλασσας, τα πτηνά του ουρανού, τα ζώα και γενικά όλη τη γη και τα ερπετά που σέρνονται πάνω σ' αυτήν»... Τότε ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και φύσηξε στο πρόσωπό του πνοή ζωής. Έτσι έγινε ο άνθρωπος ζωντανό πλάσμα. Ύστερα ο Κύριος ο Θεός φύτεψε έναν κήπο στην Εδέμ προς την ανατολή... Πήρε, λοιπόν, ο Κύριος ο Θεός τον άνθρωπο και τον έβαλε μέσα στον κήπο της Εδέμ για να τον καλλιεργεί και να τον προσέχει.
Ο Κύριος έφερε όλα τα ζώα του αγρού και τα πτηνά του ουρανού μπροστά στον άνθρωπο, για να δει πώς θα τα ονομάσει. Και ό,τι όνομα έδινε ο άνθρωπος σε κάθε ζωντανή ύπαρξη, αυτό ήταν και το όνο-μά της. Έδωσε ονόματα σε όλα τα ζώα, στα πτηνά του ουρανού και στα άγρια θηρία.
Ο Κύριος ο Θεός είπε: «Δεν είναι καλό να είναι ο άνθρωπος μόνος. Θα του φτιάξω έναν σύντροφο όμοιονμ' αυτόν»... Τότε ο Κύριος ο Θεός τον έριξε σε βαθύ ύπνο κι αποκοιμήθηκε. Μετά πήρε μια πλευρά του και στη θέση της έβαλε σάρκα. Με την πλευρά που πήρε από τον Αδάμ ο Κύριος ο Θεός έκανε τη γυναίκα και την έφερε στον Αδάμ. Τότε ο Αδάμ είπε: «Αυτό είναι οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου»... Γι' αυτόν το λόγο θα εγκαταλείπει ο άνθρωπος τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενώνεται με τη γυναίκα του. Και θα γίνονται οι δυο τους ένα σώμα.
Ο Θεός τους ευλόγησε και τους είπε: «Να κάνετε πολλά παιδιά ... να γεμίσετε τη γη και να κυριαρχήσετε σ' αυτήν. Να εξουσιάσετε τα ψάρια της θάλασσας, τα πτηνά του ουρανού και κάθε ζώο που κινείται πάνω στη γη... Να! ... σας δίνω όλα τα φυτά, καθώς και όλα τα δέντρα.».
Με βάση το βιβλικό κείμενο της δημιουργίας του ανθρώπου να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Αν και είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους?
…………………………………………………………………………………..
2. Γιατί η γυναίκα δημιουργήθηκε από το πλευρό του Αδάμ?/ Τι σημαίνει αυτό?......................................................................................................
3. Για τι είδους σχέση προορίζει ο Θεός τον άντρα και τη γυναίκα? Την αναγνωρίζουμε στις σύγχρονες σχέσεις αντρών-γυναικών?
………………………………………………………………………………….
4. Πως αντιλαμβάνεστε τη φράση του Θεού « …… Ας εξουσιάζει ……σε όλη τη γη»? Μήπως ο άνθρωπος εννοεί την εξουσία κάπως αλλιώς?
……………………………………………………………………………….
Πολύ καλή δουλειά από εκπαιδευτικό για την διδασκαλία ενός μαθήματος που αναίτια αλλά επιτηδευμένα απαξιώνεται..... δυστυχώς.... μακάρι να μπορέσει το θεωρητικό κομμάτι να γίνει κ στην πράξη. Μπράβο σας . Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει». – William Arthur Ward
ΑπάντησηΔιαγραφή