ΦΑΓΙΟΥΜ
Σκοπός:
1. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη δυναμική της συνάντησης του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό και τη διαχρονική σημασία της σύνθεσης, που προέκυψε, για την εκκλησία και τον πολιτισμό.
2. Να γνωρίσουν τα φαγιούμ και να εξοικειωθούν με τη μελέτη έργων τέχνης, ανιχνεύοντας την πνευματική τους καταγωγή και την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία τους στον κόσμο.
ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ: Ιδεοθύελλα
Οι μαθητές καλούνται να πουν τις λέξεις που τους έρχονται αυθόρμητα. Να εκφράσουν – δηλώσουν, δηλαδή, με σύντομο και χαρακτηριστικό τρόπο τι φανερώνει η εικόνα, που έχουν μπροστά τους, ποια σημασία έχουν οι φωτογραφίες στη ζωή μας, γιατί τις έχουμε σε περίοπτη θέση στο σπίτι μας ή ό,τι τους/τις άγγιξε συναισθηματικά ηθικά, πνευματικά ή λογικά·
ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ: Τεχνική Έντεχνου Συλλογισμού/ Artful Thinking
Βλέπω/ Σκέφτομαι/ Αναρωτιέμαι
Τα παιδιά γράφουν σε χαρτάκια post-it τι βλέπουν/σκέφτονται/αναρωτιούνται με το έργο τέχνης του φαγιούμ που εικονίζεται στο διαδραστικό πίνακα.Αφού τα κολλήσουν στον πίνακα γίνεται σύντομη συζήτηση. ΄Ετσι έρχονται σε πρώτη επαφή με το νέο αντικείμενο.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ: Προβολή βίντεο και ανάγνωση κειμένου/Επεξεργασία και φύλλο εργασίας
1. http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/5230/21-0202-01_V2_Thriskeutika_B-Gymnasiou_Vivlio-Mathiti/
2. https://www.youtube.com/watch?v=YwPihrTqBX0
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ: Θα σου πω μια ιστορία.../Δημιουργική γραφή
Οι μαθητές καλούνται να γράψουν ένα πολύ μικρό κείμενο, στο οποίο προεκτείνουν τις σκέψεις τους
και αφηγούνται την ιστορία του ανθρώπου, το πορτρέτο «Φαγιούμ», που επιλέγουν από αυτά που εμφανίζονται στον διαδραστικό πίνακα. Ακολουθεί παρουσίαση και συζήτηση. Η τεχνική αυτή λειτουργεί και ως κριτήριο αξιολόγησης.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΑΓΙΟΥΜ Σύμφωνα με το κείμενο και το βίντεο που είδαμε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου