ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Οι άνθρωποι διακονούν τους άλλους ανθρώπους με τη βοήθεια του Θεού- Βασιλιάς Σολομώντας
ΒΑΘΜΙΔΑ-ΤΑΞΗ: Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ: 1
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
1. Οι μαθητές μέσα από παραδείγματα της Π.Δ. να αναγνωρίσουν την θέση ευθύνης και αρχηγίας ως διακονία
2. Να
εντοπίσουν τις αρετές των αρχηγών στη ζωή και το έργο του λαού του Ισραήλ και
κατ επέκταση κάθε ηγέτη
Αναλυτική πορεία διδασκαλίας:
ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ: Τεχνική Ιδεοθύελλα (Brainstorming)
Ο εκπαιδευτικός γράφει στον πίνακα τη φράση «το ιδανικό πενταμελές», φράση που λειτουργεί ως ερέθισμα . Οι μαθητές καλούνται να πουν τις λέξεις που τους έρχονται αυθόρμητα και συνειρμικά. Να εκφράσουν δηλαδή, με σύντομο και χαρακτηριστικό τρόπο οτιδήποτε πιστεύουν πως έχει σχέση με τη φράση που τους δόθηκε. Ο εκπαιδευτικός απλώς καταγράφει στον πίνακα, χωρίς να σχολιάζει, να ερμηνεύει ή να παραφράζει. Στη συνέχεια προκαλεί τον διάλογο με στόχο να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα της «θύελλας των ιδεών»
ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ: Τεχνική Σκέψου, Συζήτησε, Μοιράσου (Think, Pair, Share )
Ο εκπαιδευτικός προβάλλει στον βιντεοπροβολέα μια αφίσα με τίτλο «ζητείται ηγέτης» και με την τεχνική Σκέψου, Συζήτησε, Μοιράσου καλεί τους μαθητές να στοχαστούν, αρχικά ατομικά, ποια πιστεύουν ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη. Συζητούν ανά τετράδες, αναθεωρούν πιθανώς ατομικές απόψεις και διαμορφώνουν κοινές απόψεις . Καταγράφουν τις ιδέες τους και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ομάδας τις ανακοινώνει. Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη?
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ: Τεχνικές
1. Επεξεργασία βιβλικών κειμένων με ερωτήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες
2. Προβολή τρίλεπτου βίντεο με θέμα: Σολομώντεια λύση»
Δίνεται φ.ε. με το βιβλικό κείμενο για την ιστορία του βασιλιά Σολομώντα. Οι μαθητές καλούνται να το επεξεργαστούν και να δώσουν απαντήσεις αναπτύσσοντας την σκέψη, την κρίση τους και την συνεργατικότητά τους.
Στη συνέχεια τα παιδιά βλέπουν ένα σύντομο βίντεο, της ιστορίας της Σολομώντειας λύσης, που λειτουργεί ως προβληματισμός για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας αρχηγός. Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε τόσες Καινές Διαθήκες όσες και οι ομάδες των παιδιών, να βρουν το χωρίο (Απόσπασμα Βασιλειών Γ’ 3, 16-28) και να διαβαστεί από αυτόν που ορίστηκε αναγνώστης σε κάθε ομάδα.
ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ: Τεχνική Επιστολή: Γράμμα σε έναν ηγέτη
Η κάθε ομάδα συντάσσει ένα γράμμα σε έναν ηγέτη που θα επιλέξει και θα του ζητά κάτι.
Εναλλακτικά
Δίνουμε ένα κείμενο με την ιστορία της δεκάχρονης Αμερικανίδας που
έστειλε επιστολή στον ηγέτη της ΕΣΣΔ. Αφού διαβάσουν το απόσπασμα
και προβληματιστούν ζητάμε από κάθε ομάδα να γράψει στο menti.com
μέσα από το κινητό τους αφού σκανάρουν τον κωδικό που θα τους δοθεί
ένα ηχηρό μήνυμα που θα απευθύνεται σε ένα ηγέτη που θα επιλέξουν οι
ομάδες.
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1
Βήμα 1ο
Παρακάτω σας δίνεται το βιβλικό κείμενο για το βασιλιά Σολομώντα. Διαβάστε το προσεκτικά και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Ø Να υπογραμμίσετε πάνω στο κείμενο ποια ήταν τα χαρίσματα του Σολομώντα
Ø Να αναγνωρίσετε και να καταγράψετε παραδείγματα ή περιστατικά της αρχηγίας του Σολομώντα
…………………………………………………………………………………………………………………
Ø Τί ζήτησε ο βασιλιάς από το Θεό να του χαρίσει? Πώς κρίνετε αυτήν του την επιθυμία?
…………………………………………………………………………………………………………………
Ø Ποια ήταν
τα αποτελέσματα της στάσης του για το λαό του?/ Σε ποιόν απέδιδε τις αρετές που είχε?
………………………………………………………………………………………………………………..
Ø Πως συμπεριφέρθηκε προς το τέλος της ζωής του?
……………………………………………………………………………………………………………….
Ø Πιστεύετε πως είναι εύκολο ή δύσκολο να είσαι ηγέτης? / Η θέση του αρχηγού κατέχει μόνο εξουσία ή θα πρέπει να είναι και διάκονος (υπηρέτης) προς το λαό του? Αιτιολογείστε την απάντησή σας ……………………………………………………………………………………………………………..
Ο ΣΟΛΟΜΩΝΤΑΣ
Τρίτος και τελευταίος βασιλιάς του ενωμένου βασιλείου του Ισραήλ, βασίλευσε
μετά το Σαούλ και το Δαβίδ. Το όνομά του στα εβραϊκά σημαίνει "ειρηνικός", ενώ ονομάστηκε από τον Κύριο Ιεδεδί (Ιεδιδίας), δηλαδή "αγαπημένος του Κυρίου". Ανέβηκε στο θρόνο του Ισραήλ στα 972 π.Χ. και βασίλεψε επί 40 χρόνια.Ο Σολομώντας είχε τρεις αδελφούς: τον Σαμμούς ή Σαμαά (Σαμμουά, Σιμεά), τον Σωβάβ και τον Νάθαν.
Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Ο Δαβίδ με τη Βηρσαβεέ μετά το θάνατο του πρώτου τους παιδιού, έκαναν ένα ακόμη παιδί, το οποίο το ονομάσανε Σαλομών (Σολομών). Ο Κύριος αγάπησε το παιδί και το γνωστοποίησε στο Δαβίδ μέσω του προφήτη Νάθαν. Επίσης έδωσε εντολή στο Νάθαν να ονομάσουν για χάρη του το παιδί Ιεδεδί, που σημαίνει «αγαπημένος από τον Κύριο» Ανέβηκε στο θρόνο του Ισραήλ στα 972 π.Χ. και βασίλεψε επί 40 χρόνια. Έγινε βασιλιάς μετά από παραίνεση της μητέρας του και του προφήτη Νάθαν, και τον έχρισε ο ιερέας Σαδώκ στη Γιών κατ' εντολή του πατέρα του, την εποχή που ο αδερφός του Αδωνίας είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς.
Ο Σολομών έλαβε επιμελημένη ανατροφή προκειμένου να διαδεχθεί τον πατέρα του. Όταν όμως ο πρωτότοκος Αβεσσαλώμ επαναστάτησε και φονεύθηκε, ο Δαυίδ κατά το τέλος της βασιλείας του όρισε τον Ιεδιδία διάδοχο ονομάζοντάς τον Σολομώντα (που σημαίνει Ειρηνικός). Ο Σολομών αφού αποκατέστησε γρήγορα την τάξη από την ανταρσία του παραγκωνισμένου μεγαλύτερου αδελφού, οργάνωσε το κράτος με συγκεντρωτισμό και απολυταρχικό σύστημα και βασικό άξονα δράσης τη στρατηγική σύναψης συμμαχιών και εμπορικών συμφωνιών. Συνεργαζόμενος με του Φοίνικες συγκρότησε μεγάλο εμπορικό στόλο, ώστε άρχισε εντατικό εμπόριο με μακρινές χώρες αποκομίζοντας τεράστια πλούτη. Στη συνέχεια ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Αίγυπτο όπου και νυμφεύθηκε την κόρη του Φαραώ, της οποίας το όνομα δεν μνημονεύει η Βίβλος και η οποία για τον γάμο της πήρε ως προίκα την πόλη Γεζέρ, που είχε καταλάβει ο Φαραώ από τους Χαναναίους. Κατά την παράδοση κάποτε ο Σολομών είδε σε όνειρο τον Κύριο ο οποίος τον ρώτησε τι θα προτιμούσε να του χαρίσει, δόξα πλούτη ή σοφία; Και ο Σολομών απάντησε Σοφία και εξ αυτού ο Θεός ευχαριστημένος από την επιλογή, του χάρισε και τα τρία, πλούτη από το εμπόριο, δόξα από τους λαούς της εποχής του αλλά και πολλή σοφία. Η σοφία του ήταν τέτοια που ήταν ο σοφότερος όλων των ανθρώπων και η φήμη του μάλιστα έφτασε σε όλα τα γύρω έθνη. Η φήμη του είχε φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Η αγάπη του για το Θεό αλλά και η επιθυμία του πατέρα του Δαβίδ για την ανοικοδόμηση του Ναού του Θεού, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευάσει ένα μοναδικό και άκρως επιβλητικό ναό. Τα σχέδια τα είχε πάρει από τον πατέρα του, ο οποίος είχε μαζέψει αρκετά πολύτιμα υλικά για το σκοπό αυτό. Συμμάχησε με το βασιλιά της Τύρου Χειράμ (Χιράμ), ο οποίος του προμήθευε ξυλεία για τις κατασκευές. Η ανοικοδόμηση του άρχισε τον τέταρτο χρόνο της βασιλείας του ή 480 χρόνια μετά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Οι εργασίες κράτησαν 7 χρόνια, ενώ η τελετή των εγκαινίων μετά την αποπεράτωσή του ήταν εντυπωσιακή. Στην τελετή ο Σολομώντας έβγαλε λόγο, κατόπιν προσευχήθηκε στον Κύριο και πρόσφερε θυσία 22.000 βοδιών και 100.000
χιλιάδων προβάτων. Η Κιβωτός του Διαθήκης μεταφέρθηκε από τους ιερείς, από τη Σιών στα Άγια των Αγίων. Ο Θεός του υποσχέθηκε ότι θα ευλογούσε αυτόν και τους διαδόχους του εάν έμεναν πιστοί σ' Αυτόν
Με τα πλούτη που συγκέντρωσε ο Σολομών εκτέλεσε πλήθος έργων όπως
συγκοινωνιακά, καλλωπισμού και ανέγερσης κτιρίων. Εκτός από το Ναό,
κατασκεύασε και μεγαλοπρεπές παλάτι του οποίου η ανοικοδόμηση κράτησε 13 χρόνια. Κατασκεύασε τρεις δεξαμενές για την ύδρευση της Ιερουσαλήμ. Έχτισε επίσης πολλές πόλεις. Με τη βοήθεια του βασιλιά Χειράμ στο λιμάνι Εσιών-γάβερ δημιούργησε έναν μεγάλο εμπορικό στόλο. Οργάνωσε το βασίλειο του και όρισε ιερείς, άρχοντες και άλλους αξιωματούχους. Διόρισε 12 σιτάρχες, ο καθένας ήταν υπεύθυνος για μια ορισμένη περιοχή και για έναν μόνο μήνα το χρόνο. Επίσης οργάνωσε και εξόπλισε σημαντικά το στρατό του. Επί των ημερών ο λαός ευημερούσε. Δημιούργησε ένα ισχυρό και πλούσιο βασίλειο που η φήμη ήταν γνωστή παντού. Στα τελευταία όμως χρόνια λόγω της πνευματικής του κατάπτωσης και των λανθασμένων επιλογών που ακολούθησαν, έφεραν το βασίλειο στο χείλος του γκρεμού, κάτι που συνέβη όταν ανέβηκε στο θρόνο ο γιος του Ροβοάμ. Ζούσε με χλιδή σε μεγαλοπρεπή ανάκτορα και οι πολλοί γάμοι του και οι γυναίκες στις οποίες προσκολλήθηκε, τελικά τον οδήγησαν στην αποστασία από το Θεό, κάτι που αναφέρεται χαρακτηριστικά
Βήμα 2ο
Παρακολουθείστε ένα σύντομο βίντεο με ένα περιστατικό από τη ζωή του βασιλιά Σολομώντα και γράψτε τι καταλαβαίνετε όταν λέμε τη φράση « Σολομώντεια λύση» ?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Βίντεο « Η Σολομώντεια Λύση»
https://www.youtube.com/watch?v=y_az3eNb0fI
Απόσπασμα Βασιλειών Γ’ 3, 16-28
Τότε φάνηκαν δυο γυναίκες πόρνες και παρουσιάστηκαν στο βασιλιά. Και είπε η πρώτη: «Κύριε, εγώ και αυτή η γυναίκα κατοικούμε στο ίδιο σπίτι και γεννήσαμε σ’ αυτό το σπίτι. Και την τρίτη ημέρα αφού γέννησα εγώ, γέννησε κι αυτή η γυναίκα. Και ήμασταν οι δυο μας και δεν υπήρχε κανείς μαζί μας στο σπίτι, εκτός από μας τις δύο. Και τη νύχτα πέθανε ο γιος αυτής της γυναίκας, επειδή αποκοιμήθηκε και τον πλάκωσε· κι αυτή σηκώθηκε τα μεσάνυχτα, πήρε το γιο μου από την αγκαλιά μου και τον έβαλε στον κόρφο της, ενώ το γιο της το νεκρό τον έβαλε στον κόρφο μου· και σηκώθηκα το πρωί, για να θηλάσω το γιο μου, αλλά ήταν νεκρός· αφού το πρωί τον παρατήρησα καλά, κατάλαβα πως δεν ήταν ο γιος μου που είχα γεννήσει.» Και η δεύτερη γυναίκα είπε: «Όχι, αλλ' ο ζωντανός είναι ο γιος μου, ενώ ο νεκρός είναι ο γιος σου.» Κι εκείνη είπε: «Όχι, ο δικός μου γιος ζούσε, ο δικός σου είναι νεκρός.» Έτσι μίλησαν μπροστά στο βασιλιά. Και ο βασιλιάς είπε: «Εσύ λες: Αυτός ο ζωντανός είναι ο γιος μου, ενώ ο γιος αυτής είναι νεκρός· κι η άλλη λέει τα αντίθετα.» Και ο βασιλιάς είπε: «Φέρτε μου ένα μαχαίρι». Και έφεραν το μαχαίρι μπροστά στο βασιλιά. Και ο βασιλιάς είπε: «Χωρίστε το ζωντανό παιδί που θηλάζει στα δύο, και δώστε το μισό στη μία, και το άλλο μισό στην άλλη.» Τότε, η γυναίκα της οποίας ήταν ο ζωντανός γιος, αποκρίθηκε στον βασιλιά -επειδή σπλαχνίστηκε το γιο της- και είπε: «Κύριε, δώστε το παιδί σ' αυτή και μη το θανατώσετε με κανέναν τρόπο.» Η άλλη όμως είπε: «Ούτε δικό μου ας είναι, ούτε δικό της· διαμελίστε το.» Και αποκρίθηκε ο βασιλιάς και είπε: «Δώστε το ζωντανό παιδί σ' αυτή που μίλησε πρώτη και μη το θανατώσετε με κανέναν τρόπο· αυτή είναι η μητέρα του.» Και όλος ο Ισραηλιτικός λαός άκουσε για την κρίση του βασιλιά και φοβήθηκε το βασιλιά· επειδή είδαν ότι υπήρχε μέσα του η σοφία του Θεού, για να κάνει κρίση.
Φύλλο εργασίας 2
Συζητείστε στην ομάδα σας και προσπαθήστε να συντάξετε μια επιστολή προς κάποιον ηγέτη που θα επιλέξετε εσείς. Στην επιστολή θα ζητάτε κάτι που θέλετε να πραγματοποιηθεί, ή μπορείτε να ασκήσετε κριτική για ένα γεγονός ή μια πράξη που είστε δυσαρεστημένοι.
Εναλλακτικά
Δίνουμε ένα κείμενο με την ιστορία της δεκάχρονης Αμερικανίδας που
έστειλε επιστολή στον ηγέτη της ΕΣΣΔ. Αφού διαβάσετε το απόσπασμα
και προβληματιστείτε κάθε ομάδα να επιλέξει και να γράψει στο
menti.com μέσα από το κινητό σας, αφού σκανάρετε τον κωδικό που θα
σας δοθεί, ένα μήνυμα που θα απευθύνεται σε ένα ηγέτη που θα
επιλέξουν οι ομάδες σας. Όλα τα μηνύματα θα εμφανιστούν στον
προτζέκτορα και θα τα διαβάσουμε
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/1951275/i-istoria-tis-dekachronis-amerikanidas-pou-estile-epistoli-ston-igeti-tis-essd